Beste landschapsliefhebber,
Vanaf deze plaats wensen wij iedereen een groen en bovenal gezond 2021! Ook dit jaar maken wij ons sterk voor een gezonde groene leefomgeving. In deze nieuwsbrief vertellen we je meer over zadenmengsels die we toevoegen aan de aanplantregeling, luiden we de noodklok voor boerenlandvogels en vieren we het 20-jarig bestaan van het Platform geelbuikvuurpad en vroedmeesterpad.
Jubileum voor Platform geelbuikvuurpad en vroedmeesterpad In Limburg is het Platform voor de geelbuikvuurpad en vroedmeesterpad maar liefst 20 jaar aan de slag om beide amfibieën voor Nederland te behouden. Ondertussen is er een groep van ruim 130 enthousiastelingen betrokken bij het wel en wee van de van origine alleen in het Zuid-Limburgs voorkomende padden. De deelnemers van het platform zijn een mix van instanties, zoals de provincie Limburg, Staatsbosbeheer, gemeenten, Limburgs Landschap, Waterschap Limburg, Natuurmonumenten, bewoners, particuliere eigenaren van percelen en gewoon geïnteresseerden. In samenwerking met RAVON, Natuurbalans en IKL is iedereen al meer dan 20 jaar aan de slag voor de padden.
Vanaf nu ook zadenmengsels beschikbaar in aanplantregeling Vanaf komend jaar is het mogelijk om via de aanplantregeling van IKL zadenmengsels in te zaaien. Zadenmengsels worden steeds populairder, maar helaas zijn er ook veel mengsels die niets bijdragen aan de biodiversiteit of zelfs een averechts effect hebben. Daarom voegt IKL inheemse en autochtone zadenmengsels toe aan de plantregeling. Momenteel zijn er twee meerjarige mengsels samengesteld door IKL, passend op de meest gangbare bodems in Limburg. De mengsels bestaan uit meerjarige kruiden en komen met het juiste beheer vanzelf terug in het voorjaar (let op, dit zijn dus geen akkerrandenmengsels). Daarmee geven we een blijvende impuls aan de biodiversiteit.
Stichting IKL luidt noodklok: ''Boerenlandvogels dreigen te verdwijnen uit Limburg'' De stichting IKL luidt de noodklok voor vogels van het platteland, die de laatste decennia dramatisch in aantal achteruitgaan. Het toekomstige beleid in Limburg bepaalt het lot van deze vogels. In een brandbrief roept de stichting samen met haar partners Stichting het Limburgs Landschap en Natuurrijk Limburg de Provincie Limburg op tot steun.
't Weitje, een bijzonder stuk natuur geschonken aan IKL De familie Schut-Landweer werkt al vanaf het jaar 2000 met veel plezier en passie in hun perceel tussen Elkenrade en het Eyserbos. Bijzondere natuur- en landschapswaarden zijn ontstaan. Helaas, in 20 jaar tijd vordert ook de leeftijd en heeft de familie nagedacht hoe dit bijzonder stuk Limburg te behouden voor de toekomst. We zijn als IKL zeer vereerd dat de familie Schut-Landweer besloten heeft om ’t Weitje te schenken aan IKL. We zullen met veel plezier het beheer en het gedachtengoed van de familie voortzetten.
Monitoring knoflookpad op de Meinweg In de Meinweg zijn, net als in de voorgaande jaren, vier wateren opgenomen in een monitoringonderzoek naar het succes van het actieplan voor de soort in het Nationaal Park De Meinweg. De vier wateren zijn vanaf 12 maart tot en met 27 mei 2020 uitgerasterd en voorzien van vangemmers. In deze periode zijn de emmers dagelijks gecontroleerd op knoflookpadden en andere amfibieën. Alle gevangen knoflookpadden zijn gefotografeerd en opgemeten. Helaas vielen de resultaten net als in 2019 erg tegen. Ondanks de tegenvallende resultaten in de afgelopen twee jaar wil dat niet noodzakelijkheid zeggen dat het slecht gaat met de soort. Hoopvol is dat dit seizoen enkele dieren zijn gevangen die vorig jaar niet zijn waargenomen.
Gemeente Simpelveld gaat Hellingbos uitbreiden Gemeente Simpelveld heeft een perceel gekocht aan de Rolduckerweg, grenzend aan het hellingbos. De weide van 8.680 m2 wordt door stichting IKL zeer gevarieerd ingericht waardoor er een ecologisch interessant gebied ontstaat. Wethouder Wiel Schleijpen: “Het hellingbos is een oud en bijzonder bosgebied in het centrum van Simpelveld. Met de inrichting van het nieuwe perceel hebben we de mogelijkheid om het aanwezige groen van het hellingbos uit te breiden, zodat er een robuuste, aaneengesloten groenstructuur ontstaat. Daarmee kan het perceel dienst doen als ecologische verbindingszone tussen het hellingbos en het groen ten noordwesten van de Rolduckerweg/Oude Molsbergerweg.”
Uitvoering actieve soortbescherming van IKL Soorten worden beschermd door wetgeving en door acties. In 2019 en 2020 hebben we in samenwerking met heel veel vrijwilligers weer een groot aantal positieve activiteiten ondernomen. Deze actieve soortbescherming is van cruciaal belang voor het behoud van bedreigde, maar ook algemenere, soorten. In de afgelopen twee jaar hebben we netwerken opgericht en uitgebouwd, onderzoek verricht en maatregelen getroffen voor geelbuikvuurpad, vroedmeesterpad, steenuil, vliegend hert en nog een heel aantal andere soorten. Dat alles hebben we kunnen doen met de hulp van jou als vrijwilliger en grondeigenaar, een heel aantal fondsen en de provincie Limburg.
Vangnetregeling 1 miljoen bomenplan Alle boomplantinitiatieven die afgelopen jaar zijn binnengekomen bij IKL en de Natuur en Milieufederatie Limburg zijn geclusterd en 18 december jl. ingediend als totaalaanvraag ter ondersteuning vanuit het provinciaal 1 miljoen bomenplan. Daarnaast heeft IKL een aanvraag ingediend voor een totaal van 48ha aan voedselbosinitiatieven in Limburg. Helaas kunnen we op dit moment nog niks vermelden over de verdere planning.
Een kans voor boerenlandvogels door het project ''Jagers in het groen'' Stichting IKL heeft samen met haar partners (de Jagersvereniging en Natuurrijk Limburg) het “soortenbeschermingsplan Patrijs” opgesteld. In dit project werden de afgelopen jaren zes kernleefgebieden aangewezen waar we extra maatregelen konden treffen voor patrijzen. Natuurlijk komen er in onze provincie ook buiten de kernleefgebieden patrijzen voor. Om in deze gebieden iets te doen voor biodiversiteit en boerenlandvogels heeft de Jagersvereniging een project gestart. Op vrijwillige basis kunnen percelen worden ingezaaid met een zaaimengsel dat goed is voor wilde bijen en patrijzen. Dit mengsel is door de Jagersvereniging samengesteld en sluit aan op het mengsel dat wordt gebruikt in de kernleefgebieden. Dit project is voor jou als deelnemer kosteloos. Pak deze kans om Limburg weer een beetje bloemrijker te maken en doe mee.
Landschapsplan voor erf in Hunsel Afgelopen jaar stelde stichting IKL een erf- en landschapsplan op voor een erf in Hunsel. Het plan geeft onder andere invulling aan de landschapsbiografie die twee jaar geleden is geschreven in de gemeente Leudal. Het erf is inmiddels aangeplant en voorzien van landschapspoorten. Ook geïnteresseerd in een erf- en landschapsplan voor jouw erf?
Activiteitenagenda In verband met de maatregelen omtrent het coronavirus zullen er voorlopig geen fysieke activiteiten plaatsvinden. Op onze website houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Je kunt je wel aanmelden voor een van de online cursussen. Deze cursussen zijn echter alleen voor inwoners uit de betreffende gemeente.
Steun het landschap in jouw eigen omgeving Ons landschap in Limburg is heerlijk om te ontspannen, even weg van alledaagse
![]() |