![]() ![]()
Beste landschapsliefhebber,
De eerste maand van het nieuwe jaar zit er alweer op. Tijd om de laatste nieuwtjes met jullie te delen. In deze nieuwsbrief is er onder andere aandacht voor de zaadhofjes van Het Levend Archief, waarin planten worden opgekweekt om zo ernstig bedreigde plantensoorten en populaties te behouden. Daarnaast geven we in een filmpje handige tips waarmee je van jouw tuin een vogelparadijs maakt.
De Nieuwe wAarde; een integrale eye-opener bij verduurzaming van wijken Samen met Imagro en Buiting Advies ontwikkelde IKL De Nieuwe wAarde. Een nieuwe visie op en aanpak van inrichting en beheer van de groene ruimte. Het doel? Een klimaatadaptieve, biodiverse en gezonde leefomgeving realiseren, nieuwe waarde! Astrid Jongboom van Stichting Weller Wonen was betrokken bij één van de eerste pilots rond dit nieuwe concept. “We waren eerder vooral op basis van ons gevoel bezig met duurzaamheid. Dankzij De Nieuwe wAarde hebben we nu een kader, en weten we beter wáár we ’t beste wát kunnen doen.”
Reinettes van Thorn voor inwoners van gemeente Maasgouw Wethouder Johan Lalieu legt de laatste Reinette van Thorn (ofwel Thoearder Reinette) op de aanhangwagen. Afgelopen zaterdag werden 82 Reinettes van Thorn uitgedeeld aan inwoners van de gemeente Maasgouw. Vanwege de coronamaatregelen bracht IKL ze deze keer rond, in plaats van ze uit te delen vanuit een centraal afhaalpunt. Zo houden we een oud appelras in stand, dragen bij aan het herstel van biodiversiteit en maken we Maasgouw weer wat groener. ![]()
Zaadhofjes van Het Levend Archief Stichting IKL is één van de vele organisaties die samenwerkt in projecten van Het Levend Archief. Het Levend Archief wil de genetische diversiteit van wilde planten veiligstellen door zaden te verzamelen van inheemse plantensoorten en deze op te slaan in de Nationale Zadencollectie. IKL zet zich in om de bescherming van plantenbiodiversiteit te ondersteunen door het opkweken van planten uit het gewonnen en goedgekeurde zaad en de zaden van die planten weer te oogsten. Daarnaast richt IKL zich op het verbreden van publieksvoorlichting op het gebied van plantenbiodiversiteit en het verhogen van natuurbeleving. Dit doen we samen met vrijwilligers en lokale organisaties waar zaadhofjes worden ingericht. Nu de provincie Limburg, het Dinamo Fonds en Fonds de Versterking hun medewerking hebben toegezegd, kunnen we met het project van start.
Online cursusen van IKL Vanaf eind november 2020 biedt IKL in samenwerking met verschillende Limburgse gemeenten online cursussen aan. Het was wel even wennen hoor. Wij waren gewend jou aan te kunnen kijken en andersom. Dat het een groot succes is mogen we wel stellen. De cursussen zijn snel vol en de reacties zijn lovend. Tijdens zo’n online cursus gaan we in op een onderwerp dat we samen met de gemeente, en soms met lokale organisaties zoals bijvoorbeeld IVN of Groen Hart Leudal, hebben bepaald. Er is ruimte voor verhalen van deelnemers en vragen, die vaak ter plekke worden beantwoord. Leuk nieuws: de komende tijd wordt het cursusaanbod uitgebreid. Reden genoeg om onze website in de gaten te houden.
LIFE BOVAR: geelbuikvuurpad en vroedmeesterpad In 2016 is Stichting IKL samen met Staatsbosbeheer en Stichting het Limburgs Landschap een samenwerking aangegaan binnen een Europees project met de werknaam Life Bovar. De naam van het project refereert aan de wetenschappelijke naam van de geelbuikvuurpad: Bombina variegata. De bedoeling is om het leefgebied van zowel de geelbuikvuurpad als de vroedmeesterpad in gebieden van Staatsbosbeheer en Limburgs Landschap te versterken. Onze Duitse partners doen dat ook voor deze soorten en nemen daarnaast de kamsalamander en de rugstreeppad mee.
Vogels in je tuin Vogels in de tuin… het maakt jouw tuin vrolijk en waardevol. Het is heerlijk om te zien hoe een pimpelmees haar jongen voert of hoe het winterkoninkje druk bezig is onder de struiken op zoek naar insecten. Maar in de meeste tuinen zijn nog wel wat verbeterslagen te maken ten behoeve van de vogels en dus ook ten gunste van de biodiversiteit. In dit filmpje zie je wat je kunt doen voor de vogels in je tuin.
Restauratie pilasters Kasteel Geulle Sinds afgelopen najaar zien de oude pilasters behorend bij Kasteel Geulle er even wat anders uit. Ze zijn namelijk ontmanteld om gerestaureerd te worden door Koninklijke Woudenberg Maastricht. In januari bracht collega Sandra van den Beuken een bezoek aan de werkplaatsen op het ENCI terrein om de voortgang van het werk te bekijken. Na de herstelwerkzaamheden vormen de pilasters weer een landmark in het landschap en worden zij veiliggesteld voor de toekomst.
Vergroeningsregeling Groene Straat Venlo Binnenkort start de vergroeningsregeling voor inwoners uit de Montfortstraat in Belfeld. Deze straat is verkozen tot Groene Straat van de gemeente Venlo en vormt een eerste pilot voor de vergroeningsregeling die bijna zeker later dit jaar van start gaat in heel de gemeente Venlo. Doel van de regeling is het vergroenen van tuinen en gevels en daarmee het verhogen van de biodiversiteit in de gemeente. Naast bloeiende planten worden eetbare hagen, bomen en nestkasten aangeboden in de regeling. Samen bijdragen aan een duurzame leefomgeving! Dit alles in het kader van Morgen in Venlo. ![]()
![]() Inventarisatie dassenburchten gemeente Maasgouw In opdracht van de gemeente Maasgouw brengt IKL dassenburchten in kaart. Een vervolgopdracht na het controleren en opknappen van de gemeentelijke faunavoorzieningen voor das en bever. Naast het inventariseren van de dassenburchten worden ook de bekende verkeersslachtoffers onder de dassen in kaart gebracht. Het project is nog niet afgesloten, maar momenteel zijn er al acht dassenburchten gevonden. In een provinciaal onderzoek daterend uit 1989 stond het aantal dassenburchten op nul in de gemeente Maasgouw. Er mag dus gesteld worden dat het goed gaat met de das in de gemeente Maasgouw (mede door de faunavoorzieningen).
Jaarcursus Voedselbos in de praktijk In deze jaaropleiding ga je aan de slag om samen met een groot aantal deskundigen je eigen voedselbos ontwerp te maken. We nemen je mee door elke processtap van het ontwerp voor jouw locatie. We doen dit in een groep zodat we van elkaar leren en elkaar inspireren. Het eindresultaat is een goed doordacht en uitgewerkt plan voor jouw succesvol voedselbos wat je zelf hebt gemaakt. Tegelijkertijd wordt je kennis over voedselbossen sterk verdiept en verbreed.
Activiteitenagenda In verband met de maatregelen omtrent het coronavirus zullen er voorlopig geen fysieke activiteiten plaatsvinden. Op onze website houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Je kunt je wel aanmelden voor een van de online cursussen. Deze cursussen zijn echter alleen voor inwoners uit de betreffende gemeente.
Steun het landschap in jouw eigen omgeving Ons landschap in Limburg is heerlijk om te ontspannen, even weg van alledaagse
![]() |