JMW | Online versie 

 

 

Convenant met VWS

8 juni 2022

Beste lezer,

 

Vanmiddag heeft JMW haar handtekening gezet onder een belangrijk convenant met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over het hulpaanbod voor de tweede generatie oorlogsgetroffenen. Het convenant ‘Vindbaar en toereikend aanbod van ondersteuning voor de tweede generatie oorlogsgetroffenen’ is een voortvloeisel van het onderzoek dat Stichting Pelita, het Nederlands Veteraneninstituut (NLVi) en JMW vorig jaar hebben laten uitvoeren door de Leyden Academy. In dit onderzoek zijn de hulpvragen van de naoorlogse generatie duidelijk naar voren gekomen. U kunt dit rapport hier teruglezen.

 

Tijdens de bijeenkomst vandaag heeft de Staatssecretaris van VWS, op zijn verzoek, gesproken met enkele maatschappelijke werkers en met cliënten die behoren tot de tweede generatie. Er is gesproken over hoe het oorlogstrauma van hun ouders effect heeft gehad op hen en hoe de contextgebonden zorg, die zij konden vinden bij o.a. JMW, goed aansloot bij de hulpvragen.

 

“Het JMW kan niet de sporen wissen, maar wat de hulpverleners doen is cliënten leren inzien dat situaties die als bedreigend werden of worden ervaren met de daaropvolgende impact, ook anders kunnen worden geïnterpreteerd en daarmee worden gerelativeerd.” – Cliënt tweede generatie JMW

 

Ik ben enorm blij, verheugd en trots dat al het werk van mijn collega’s bij JMW, en onze collega-organisaties Pelita, NLVi en ARQ, eraan hebben bijgedragen dat dit convenant tot stand is gekomen. Hiermee erkent VWS de problematiek van de tweede generatie oorlogsgetroffenen vanwege de bijzondere solidariteit en ereschuld die VWS voelt met oorlogsgetroffenen. VWS vindt dat ook de tweede generatie moet kunnen rekenen op passende, immateriële ondersteuning.

In deze nieuwsbrief vindt u het nieuwsbericht dat vanuit het Ministerie vandaag is verstuurd, met meer informatie over het convenant zelf. Het convenant heeft een looptijd van vijf jaar. Ook kunt u in deze nieuwsbrief een korte film bekijken over de hulpvragen bij de tweede generatie, gemaakt door acteur en trainer Joris Beulink in opdracht van het Joods zorgoverleg. Vervolgens treft u in deze nieuwsbrief de podcastaflevering ‘Cultuurspecifieke zorg en hulpverlening van JMW’ nogmaals aan. Deze podcast maakten wij vorig jaar ter gelegenheid van ons 75-jarig bestaan. In deze aflevering, met hoogleraar interne geneeskunde Marcel Levi, wordt duidelijk gemaakt dat cultuurspecifieke zorg en hulpverlening noodzakelijk is.

 

Tot slot wil ik nogmaals mijn dank uitspreken aan iedereen die heeft meegeholpen en bijgedragen aan de totstandkoming van deze erkenning. In het bijzonder wil ik de personen bedanken die hun verhaal hebben willen vertellen vandaag aan de Staatssecretaris en vorig jaar aan de Leyden Academy. JMW zal zich optimaal inzetten om alle doelstellingen die in het convenant staan te realiseren en de tweede generatie oorlogsgetroffenen te ondersteunen.

 

Pas goed op elkaar en blijf gezond.

 

Hartelijke groet,

 

Margo Weerts

Directeur-Bestuurder

Alternatieve tekst
Alternatieve tekst

Nieuwsbericht VWS

 

Convenant voor versterking ondersteuning tweede generatie oorlogsgetroffenen

Nieuwsbericht | 08-06-2022 | 17:00

 

Vandaag vond de ondertekening plaats van het convenant ‘Vindbaar en toereikend aanbod van ondersteuning voor de tweede generatie oorlogsgetroffenen’. Daarmee wordt de sociaal-maatschappelijke hulp aan de tweede generatie getroffenen van de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan, versterkt. Een van de plannen die voortvloeien uit dit convenant is bijvoorbeeld de vormgeving van een herkenbaar en laagdrempelig loket, waar leden van de tweede generatie oorlogsgetroffenen en zorgmedewerkers terecht kunnen met diverse vragen.

 

Erkenning tweede generatie

Van Ooijen: “Het oorlogsleed werkt door bij een deel van de tweede generatie en dit verdient erkenning. Ook zij moeten kunnen rekenen op gepaste immateriële ondersteuning bij het verwerken van dit leed.”

De ondertekening kon rekenen op positieve reacties van leden van de tweede generatie die met de staatssecretaris in gesprek gingen:

“Dit voelt als een erkenning. Mijn vader die bij het KNIL zat vertelde nooit iets over het oorlogsverleden, maar zijn pijn is mijn pijn”, aldus Max Wattimena. Een client van JMW ervoer de noodzaak van specifieke hulpverlening voor de tweede generatie: “Bij JMW leerde ik mijn percepties, die ontstaan waren door de angsten en trauma’s van mijn ouders, om te buigen naar redelijker en rationelere interpretaties. Hiermee kan ik verder in mijn leven.”

Vindbare ondersteuning

Het convenant bestaat uit een aantal thema’s. Zo wordt een herkenbaar en laagdrempelig loket opgezet waar zowel de tweede generatie als zorgmedewerkers terecht kunnen met vragen. Op deze manier kunnen zij effectief kennis nemen van het totale gespecialiseerde zorgaanbod. Bovendien vormt het loket een middel om te signaleren wat er leeft onder deze generatie.

Bijscholing zorgverleners

De kennis met betrekking tot de contextgebonden zorg en de sensitiviteit rondom de tweede generatie oorlogsgetroffenen zal worden gedeeld met de reguliere zorg. Het effect hiervan is meer vroegsignalering, betere doorverwijzing en ondersteuning die effectiever aansluit bij de behoeftes van de tweede generatie.

Contextgebonden zorgaanbod

Een ander doel dat is opgenomen in dit convenant is specifieke sociale dienstverlening. Hiermee wordt bedoeld dat JMW, Pelita en NLVI contextgebonden zorg continueren en daarbij passende ondersteuning bieden, specifiek bij vragen die voortkomen uit het oorlogsverleden.

Het convenant treedt per 1 januari 2023 in werking. De concrete uitwerking zal stapsgewijs plaatsvinden.

Lees verder op de website van VWS
Alternatieve tekst

Film tweede generatie

 

In dit aangrijpende en inspirerende filmpje wordt een beeld geschetst van hoe het is om als tweede generatie te zijn grootgebracht. De film is gemaakt door acteur en trainer Joris Beulink en Michel Krot in opdracht van Beth Shalom, het mr. L.E. Visserhuis, Ziekenhuis Amstelland en JMW. De film is mogelijk gemaakt door de Stichting Collectieve Maror-gelden.

ratio
 
 
Alternatieve tekst

Podcastaflevering

 

In deze podcastaflevering ‘Cultuurspecifieke zorg en hulpverlening van JMW’, vorig jaar gemaakt ter gelegenheid van ons 75-jarig bestaan, hoort u een gesprek met hoogleraar interne geneeskunde Marcel Levi. Hieruit wordt duidelijk dat cultuurspecifieke zorg en hulpverlening voor oorlogsgetroffenen noodzakelijk is.

ratio
 
 
Alternatieve tekst

In gesprek?

 

Mocht u er behoefte aan hebben om in contact te komen met een maatschappelijk werker van JMW, of eventueel met anderen die tot de tweede generatie behoren, kunt u contact met ons opnemen. Wij organiseren gespreksgroepen voor de naoorlogse generatie, want een gesprek met mensen met een soortgelijke ervaring wordt door velen als prettig en behulpzaam ervaren. Wilt u meer informatie hierover, of wilt u zich opgeven? De contactgegevens vindt u hieronder. 

Alternatieve tekst

JMW Helpt!

 

Telefonisch spreekuur Maakt u zich zorgen, wilt u erover praten? Bel ons! Onze maatschappelijk werkers zijn te bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00-17:00 op 088 - 16 5 22 00. U kunt hen ook mailen via spreekuur@joodswelzijn.nl.

Telefoonservice U kunt zich aanmelden om gebeld te worden door een vrijwilliger. Voor gewoon een praatje en een beetje gezelligheid in deze tijden. Voor het aanmelden voor deze service, als deelnemer en als vrijwilliger, belt u met Wilma Driessen via 06 - 12202386 of mail info@joodswelzijn.nl.

Alternatieve tekst

Contact

JMW | Van Boshuizenstraat 12 | 1083 BA Amsterdam

+31 88 165 2200 |info@joodswelzijn.nl

FacebookTwitterInstagramE-MailWeb Site
Alternatieve tekst

Afmelden  / Doorsturen

Alternatieve tekst
Alternatieve tekst