Nieuwsbrief STOP Geweld tegen Vrouwen | Online versie ![]() NIEUWSBRIEF
STOP Geweld tegen Vrouwen Teken de petitie hier ![]() Met deze campagne zet de Nederlandse Vrouwenraad (NVR) zich in om nationale coördinatie ingesteld te krijgen, zodat vrouwen die slachtoffer zijn van vormen van geweld (online, huiselijk geweld, sexisme, racisme, discriminatie etc) de hulp krijgen die ze verdienen en niet langer tussen wal en schip vallen.
Het campagne team is druk bezig met het benaderen van organisaties om de campagne te steunen. Onlangs hebben de volgende organisaties zich aangesloten:
Andere organisaties geven aan dat vanwege hun beleidsregels de campagne niet te kunnen steunen met een logo, maar dat ze de petitie wel uitzetten in hun netwerken en op de social media. Ken je organisaties die de campagne zouden moeten steunen? Laat het ons weten: info@de-nvr.nl. Een actueel overzicht van ondersteunende organisaties vind je hier.
![]() De oorzaak van geweld tegen vrouwen door mannen is niet biologisch. Als dat het geval zou zijn, zou het in elke cultuur bestaan. En het bestaat niet in elke cultuur - Gloria Steinem
Om de petitie verder onder onze achterban onder de aandacht te brengen heeft het projectteam de volgende campagne-materialen ontwikkeld:
![]() NVR Voorzittersoverleg - Op zaterdag 9 oktober heeft het NVR voorzittersoverleg plaatsgevonden. Het was een intieme sessie waarbij de campagne voor een Nationale Coördinatie Geweld tegen Vrouwen in de spotlight stond. Ervaringsdeskundigen Tessel ten Zweege en Nathalie van Waterschoot waren aanwezig om hun persoonlijke inzichten over dit onderwerp te delen en vragen van de voorzitters te beantwoorden. Openhartig dialoog, nieuwe inzichten en sterke commitments brachten het gesprek tot een mooi einde.
Meer weten? Tessel, oprichter van Pisswife: een platform voor feministen, werd maanden lang fysiek en mentaal mishandeld door haar toenmalige vriend. Ze deelde eerder haar verhaal in de LINDA. en binnenkort verschijnt haar boek "Dat zou jij nooit toelaten". Ze deelde met ons vast een exclusieve preview! Fien loopt, op een slakkentempo, door de kamer, de bank aftastend naar lipglossjes, pasjes en andere eigendommen die ze niet moet vergeten. Haar portemonnee en sjaal verdwijnen haar tas in en dan loopt ze naar de voordeur die ik voor haar openhoud. Ik doe zachtjes de deur achter ons dicht, om Luis niet wakker te maken. “Wat een avond,” zucht ze. “Echt he, we waren er weer flink aan.” “Ja man, vooral Luis was echt niet te harden.” Ik grinnik instemmend en trek mijn schouders op. “Echt niet te harden,” herhaalt ze. “Ik vond hem ook echt raar doen, tegen jou.” “Oja?” Ik ontwijk haar blik. “Weet ‘t niet echt meer, was zo lam.” “Ja, echt agressief ofzo. Als ik niet beter zou weten dan zou ik denken dat ‘ie je wat doet.” “Hoe bedoel je?” Het zweet breekt me uit. “Ja dat ‘ie je pijn doet ofzo. Maar ik bedoel, ik weet wel beter… Dat zou jij nooit toelaten natuurlijk.” Ze lacht en ik lach mee maar ik voel een stekende pijn in mijn buik en borst. Onzekerheid in de meest pure vorm. Ik ben niet wie je denkt dat ik ben. Ik word mishandeld, ik laat het toe. Had ik van het voorzetje gebruik gemaakt, had ze me dan geloofd? Ik ben blijkbaar geen plausibel slachtoffer, en als ik het toelaat, is het dan ergens mijn eigen schuld? Ik antwoord ontkennend, al weet ik niet precies waarom. Ik durf niet, en ik ben bang om haar teleur te stellen. “Ik?” lach ik. “Nee hoor.” We knuffelen voor de schuifdeuren van de lift en ik loop terug naar mijn studio met pijn in mijn maag.
De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor het probleem inzake geweld tegen vrouwen. Het Ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn deelde recentelijk een publicatie over Huiselijk geweld met aanbevelingen om femicide (vrouwenmoord) waar nog te weinig kennis over is, te voorkomen. Een artikel van socialevraagstukken.nl meldt dat vrouwen veel vaker slachtoffer zijn dan mannen in de intieme sfeer en benadrukt dat het niet om sekse gaat maar om genderverhoudingen die het geweld veroorzaken. Het NRC meldt dat tijdens de lockdown tijd, vrouwen zich minder veilig en vrij hebben gevoeld om hulp te zoeken, waardoor de opnames om huiselijk geweld zijn gedaald. Tijdens de versoepelingen ging het aantal opnames juist weer omhoog.
In meer dan 90 landen wereldwijd wordt tussen 25 november (de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) en 10 december (internationale mensenrechtendag) 16 dagen lang actie gevoerd tegen geweld tegen vrouwen. De ‘16 dagen van Actie’ focust zich op de bewustwording van seksueel geweld tegen vrouwen. Ook Nederland doet mee aan deze campagne, op initiatief van UN Women Nederland en NVR-lidorganisaties Soroptimisten en Zonta Nederland. Dit jaar introduceren zij de Orange the World wandeling om een einde te maken aan seksueel geweld in Sierra Leone. Benieuwd wat jij kan doen om bij te dragen? Lees hier wat je kan doen om de campagne te steunen! ![]()
Afgelopen week publiceerde NOS op 3 een video over femicide. Bekijk de video hier: ![]() Heb jij te maken met geweld? Hier kun je terecht voor hulp: - Bel 'Veilig Thuis' op 0800-2000 voor advies en hulp (24/7 bereikbaar). Of chat (ma t/m vr 09:00 - 17:00). - Is het in jouw situatie lastig om te bellen? Dan kun je terecht bij de apotheek door ‘masker 19’ te zeggen voor hulp. Als je alleen bent, belt de apotheker samen met jou naar Veilig Thuis om samen te kijken hoe je geholpen kan worden.
![]() Contact
Voor nadere informatie kunt u terecht bij: Bureau Nederlandse Vrouwen Raad E-mail : info@de-nvr.nl | Telefoon : 070-346 93 04 ![]() |
![]() |