Labminute april 2023 -  nieuwsbrief Labmicta

Labminute april 2023 -  nieuwsbrief Labmicta

header
header

Beste instelling,

Snel op de hoogte van het laatste nieuws rond (regionale) infectiezorg? Lees het in Labminute, de digitale nieuwsbrief van Labmicta. Deze verschijnt per kwartaal en als er extra nieuws is.

De belangrijkste webpagina’s voor zorgverleners:

Vademecum, Doorlooptijden, ‘Antibioticaboekje', Diagnostiek, Infectiepreventie, Tarieven 1e lijn, 
Afhaalpunten en lichtingstijden

Vervoersdienst Bevrijdingsdag, Koningsdag en Hemelvaartsdag

Vervoersdienst Bevrijdingsdag, Koningsdag en Hemelvaartsdag

In tegenstelling tot vorig jaar haalt onze vervoersdienst tijdens Bevrijdingsdag op vrijdag 5 mei wel patiëntmateriaal op. Mogelijk wijkt de tijd op deze dag iets af van de reguliere lichtingstijd. Telefonisch zijn we deze dag alleen bereikbaar voor spoedgevallen via (088) 537 4200. Voor de overige feestdagen geldt:


Donderdag 27 april (Koningsdag)
Vervoersdienst haalt geen patiëntmateriaal op.

 

Donderdag 18 mei (Hemelvaartsdag)
Vervoersdienst haalt geen patiëntmateriaal op. Op vrijdag 19 mei haalt de vervoersdienst patiëntmateriaal op volgens reguliere lichtingstijd.

urineweginfecties

Open dag

Op zaterdag 15 april opende Labmicta haar deuren voor het publiek: klanten en relaties, potentiële nieuwe collega’s en studenten. Was jij ook één van de bijna 700 bezoekers? Een grote groep collega’s liet deze dag vrijwillig en enthousiast ons werk zien via verschillende leuke activiteiten op bijvoorbeeld onze labafdelingen. Heb je de open dag gemist, dan kun je altijd nog een kijkje nemen in ons laboratorium via bijvoorbeeld een scholing of een incidentele georganiseerde groepsrondleiding. Informeer naar de mogelijkheden via relatiebeheer@labmicta.nl 

 

Nieuwe arts-microbiologen en aios

Barbara Bergmans en Nienke Plantinga (per 1 mei) zijn onze nieuwe artsen-microbioloog. Laura Hughes is onze nieuwe aios. We stellen hen binnenkort uitgebreid voor via onze website.

scholingen

Scholingen lopen storm

We zijn blij dat we met onze dipslidescholingen voor eerstelijns zorgprofessionals voorzien in een grote behoefte. De scholingsdata die we onlangs communiceerden via een flyer waren vrijwel direct volgeboekt. Er zijn nog beschikbare plekken in september, oktober en november. Ons aanbod blijft altijd in ontwikkeling, dus check onze aanmeldpagina regelmatig. Wil je daar niet op wachten en heb je nu al vragen over ons aanbod of de (maatwerk)mogelijkheden? Ons team relatiebeheer staat voor je klaar en is bereikbaar via relatiebeheer@labmicta.nl of (088) 537 4245.

dipslide

Week van de teek

Het is de week van de teek, een onofficiële ‘opening’ van het tekenseizoen. Naast Lyme is ook tick-borne encefalitis (TBE) een ziekte die teken kunnen overbrengen. Hoewel deze ziekte nog zeer zeldzaam is in Nederland zijn er in enkele natuurgebieden al teken gevonden die besmet zijn met dit virus. 

 

TBE kan in verschillende gradaties voorkomen, variërend van milde tot zeer ernstige symptomen zoals hoge koorts, hoofdpijn, nekstijfheid, verwardheid en zelfs hersen(vlies)ontsteking. In West-Europa gaat een mildere vorm van het virus rond dan in Oost-Europa en Azië. Als je besmet raakt duurt het meestal 1-2 weken voordat je symptomen begint te vertonen. 

Labmicta bedrijfsfilm

Aanbestedingen Soa 

De GGD Flevoland, Utrecht en Twente gunden onze organisatie via aanbestedingen de opdracht voor SOA-diagnostiek en screening. Het merendeel van de ‘aanbestedingsdiagnostiek’ wordt verwerkt in het Hoogvolume Laboratorium (HVL) van Labmicta. Dit nieuwe laboratorium is volledig gescheiden van de andere labafdelingen, waardoor we voor de zorgverlener en patiënt onze diagnostische processen optimaal inzetten. Lees hier het volledige artikel.

dipslide

Incubatie dipslides in stoof

Voor een betrouwbare uitslag van de dipslides, die veel praktijken gebruiken voor het detecteren van urineweginfecties, is het belangrijk om een stoof te gebruiken voor de incubatie. Ziekmakende bacteriën in de blaas zijn namelijk gewend aan de lichaamstemperatuur en groeien soms onvoldoende bij kamertemperatuur; sommige soorten groeien dan helemaal niet. Hierdoor kan er een scheef beeld ontstaan op de dipslide. Incubatie in een stoof, waarbij de temperatuur is ingesteld op ca. 35 graden Celsius, zorgt voor een betrouwbaarder beeld op de dipslide. 

Gewijzigde gegevens? Laat het weten!

Als we onjuiste of onvolledige contactgegevens van aanvragende artsen of overige aanvragers ontvangen, is dit direct van invloed op de snelheid van een uitslag en eventuele start van een behandeling. We horen het daarom graag als hierin iets wijzigt. Mail eventuele wijzigen tijdig naar relatiebeheer@labmicta.nl

 

WEBSITE

www.labmicta.nl

SOCIAL MEDIA

LinkedIn InstagramFacebook

WEBSITE

www.labmicta.nl

SOCIAL MEDIA

LinkedInInstagramFacebook

Ontvangt u deze nieuwsbrief niet goed? Klik hier voor de webversie 

U heeft zich ingeschreven met het email adres %%emailaddress%%,

klik hier om u uit te schrijven.